The Outsiders

Muziekplein 2019

Het Muziekplein, tegenover Station Terwijde, heeft de afgelopen jaren geschreeuwd om een nieuwe leven. Gemeente Utrecht, Basisschool Ridderhof en Stichting the Outsiders richten na de zomer het plein in. Een groen plein met veel bomen, zitplekken, water en sport-spel elementen voor verschillende leeftijden. 

Wij, the Outsiders,hebben verschillende elementen voor het activiteiten en evenemententerrein ontworpen, zoals we dat ooit met buurtbewoners hebben besproken (bekijk het filmpje).

 

 

 

 

 

Denk aan een ball pole, waar spelers met een bal eigen regels kunnen bedenken om de bal in de verschillende gaten te krijgen. Denk ook aan verschillende tribunes, die zowel als zitplekken, parcour of als kasten dienen voor het opbergen van spelelementen en andere gereedschappen. Denk ook aan een Jongeren Ontmoetings Plek met de vorm van een vinexhuisje. Dat is een huis dat nog niet afgebouwd is. Doordat er geen gevel is, is de ruimte erin en eromheen altijd open en toegankelijk. Tijdens de bouw van Leidsche Rijn, toen wij nog aan het pionieren waren, hebben we dit beeld vaak gezien. Voor dit project hebben veel mensen gedoneerd vijf jaar geleden via een crowdfunding campagne. Eindelijk wordt dit gerealiseerd: (bekijk het crowdfuning filmpje en het boek). Net als het idee van toen, kan  je met dit huisje meerdere activiteiten te ontplooien.

Het plein gaat nu leven samen met de al bestaande Tiny Forest, of de door ons geadopteerde reizende gele glijbaan

Zonder hulp van de basisschool Ridderhof was dit project op deze manier niet van de grond gekomen!.

Wat ging eraan vooraf van 2014 tot 2018? 

Het Muziekplein, schreeuwde om een nieuw leven. En het duurt lang voordat er iets komt. In de tussentijd heeft men behoefte aan een levendige omgeving. Stichting The Outsiders is van plan om daar een tijdelijk proefplein te maken, dat wellicht ook een plek kan krijgen in de plannen van het toekomstige Muziekplein. 'Om dit te doen betrekken we graag de bewoners via verschillende workshops-ontmoetingen'

Hoe stel je je leefomgeving voor? Heeft iemand jouw ooit gevraagd hoe de straat voor je huis eruit moet zien? wat zijn je wensen voor de buitenruimte in jouw buurt? Vanuit de “Co-productie Muziekplein” werd aan ons gevraagd om de buiten ruimte te ontwerpen. Deze zal worden gebruikt als schoolplein voor een basisschool die zich bevindt in de nabije omgeving en ook als plein voor de buurt. We willen dat de gebruiker centraal staat bij het inrichten en beheren van het plein.

Het ontwikkelen van Muziekplein is ooit begonnen als een co-productie, waar buurtbewoners het plein en het noodgebouw van Albert Heijn zouden transformeren tot een broedplaats van de wijk. 

Een ambitieus project die door verschillende redenen onmogelijk bleek te realiseren. Verschillende mensen met verschillende ideeën die soms niet te combineren waren en een gebouw die vanwege zijn stedenbouwkundige positie (een gebouw met vier gevels en maatschappelijk bestemming) onhaalbaar bleek te zijn waren een paar voorbeelden ervan.

Zelfs een paar jaar later heeft een bekende ontwikkelaar geprobeerd een gebouw met verschillende functies (kerk, dansschool, kinderdagverblijf, etc), te realiseren zonder geluk. 

The Outsiders, samen met de basisschool Ridderhof, waren al deze jaren nog steeds betrokken bij Muziekplein. Vergaderen en nog meer vergaderen om toch ervoor te zorgen dat van dit stuk terrein een mooi ontmoetingsplek zou komen. 

De gemeente heeft er uiteindelijk voor gekozen om de openbare ruimte dan in te richten. Voorlopig zonder gebouw. Maar met onze ontwerpen. En nu gaat het eindelijk gebeuren!